Rock Art in Central Norway ? Challenges with chronology and Rock Art narratives = El arte rupestre en Noruega central - retos cronológicos y narrativas del arte rupestre = Labar-artea Erdialdeko Norvegian - kronologia eta labar-artearen narratibekiko erronkak - Stebergløkken, Heidrun (2021)
This paper is about two rock art sites in Central Norway which is analysed in order to shed light on how complex and dynamic the creation of rock art can be within the same site. The sites are analysed and compared on how the figures are made, how they are positioned on the panel, and how types/styles are represented at two different sites from this area. The results show that the panels are greatly varied, and the animals presented are very heterogeneous. This can imply several different usages of the different panels throughout time, but also several different usages of the same panel. This may also have affected the narratives told throughout the single panels where adding a new image could have changed the whole story. In conclusion, there is reason to state that we have to be very careful when we interpret rock art panels. We do not know if the images documented are a part of one or several narratives. In such cases, we cannot treat one panel as one entity with one story, and we cannot expect the images to represent the same age. We need to acknowledge that one panel might be a complex medium of many narratives throughout time.
En este artículo se analizan dos sitios de arte rupestre en Noruega central para arrojar luz acerca de la complejidad y las dinámicas del proceso de produción de arte rupestre dentro del mismo conjunto. He analizado y puesto en comparación cómo las figuras están realizadas y cómo se presentan dentro del panel, y cómo los tipos/estilos son representados en dos conjuntos de esta área. Los resultados demuestran que los paneles tienen variedad y que los animales representados son heterogéneos. Esto puede implicar muchas utilizaciones de los diferentes paneles en el tiempo, así como diferentes maneras de utilización del mismo. Esto puede haber afectado a las narrativas de los paneles en sí mismos, ya que, al añadir una imagen nueva, podría cambiar la toda la significación de la historia representada. En conclusión, existe una razón por la cual tenemos que prestar mucha atención cuando avanzamos hacia una interpretación del arte rupestre. No sabemos si las imágenes documentadas son parte de una o más historias. En ese caso, no es posible abordar el estudio de un panel como si fuera una única entidad con una única historia, y no podemos esperar que las figuras tengan la misma cronología. Necesitamos tener en cuenta que un mismo panel puede ser un medio complejo de transmisión de muchas narrativas a lo largo del tiempo.
Kapitulu honetan, Norvegia Erdialdeko labar-artedun bi gune aztertzen dira, multzo bereko labar- artearen ekoizpen-prozesuan egon daitezkeen konplexutasun eta dinamikak argitzeko. Bi gune horiek aztertu eta konparatu dira, irudiak nola egin diren, panelaren barruan nola kokatzen diren eta eremu honetako bi multzotan motak/estiloak nola irudikatzen diren behatuz. Emaitzen arabera, panelek aniztasun handia dute eta irudikatutako animaliak heterogeneoak dira. Honek adieraz dezake panel desberdinek denboran zehar izan ditzaketen hainbat erabilera eta, baita, panel bera nola erabili daitekeen modu desberdinetara ere. Era berean, eragina izan dezake banakako paneletan kontatutako narrazioetan, irudi berri bat sartzeak aldatu egin bailezake irudikatutako historiaren esanahi osoa. Laburbilduz, bada arrazoi bat labar-artearen interpretazioan arreta handia jartzeko, ez baitakigu dokumentatutako irudiak istorio baten edo gehiagoren parte diren. Kasu horretan, ezinezkoa da panel bat aztertzea historia bakarreko entitate bakar bat balitz bezala, eta ezin dugu espero irudiek kronologia bera izatea. Kontuan izan behar dugu panel berbera narrazio asko denboran zehar transmititzeko bitarteko konplexua izan daitekeela Kapitulu honetan, Norvegia Erdialdeko labar-artedun bi gune aztertzen dira, multzo bereko labar-artearen ekoizpen-prozesuan egon daitezkeen konplexutasun eta dinamikak argitzeko. Bi gune horiek aztertu eta konparatu dira, irudiak nola egin diren, panelaren barruan nola kokatzen diren eta eremu honetako bi multzotan motak/estiloak nola irudikatzen diren behatuz. Emaitzen arabera, panelek aniztasun handia dute eta irudikatutako animaliak heterogeneoak dira. Honek adieraz dezake panel desberdinek denboran zehar izan ditzaketen hainbat erabilera eta, baita, panel bera nola erabili daitekeen modu desberdinetara ere. Era berean, eragina izan dezake banakako paneletan kontatutako narrazioetan, irudi berri bat sartzeak aldatu egin bailezake irudikatutako historiaren esanahi osoa. Laburbilduz, bada arrazoi bat labar-artearen interpretazioan arreta handia jartzeko, ez baitakigu dokumentatutako irudiak istorio baten edo gehiagoren parte diren. Kasu horretan, ezinezkoa da panel bat aztertzea historia bakarreko entitate bakar bat balitz bezala, eta ezin dugu espero irudiek kronologia bera izatea. Kontuan izan behar dugu panel berbera narrazio asko denboran zehar transmititzeko bitarteko konplexua izan daitekeela.
Keywords: Arqueología -- Artículos periodísticos; Petroglyphs -- Scandinavia -- perception -- Northern tradition -- Southern tradition. -- Petroglifoak -- Eskandinavia -- Pertzepzioa -- Europa Iparraldeko tradizioa -- Hegoaldeko tradizioa. -- Petroglifos -- Escandinavia -- Percepción -- Tradición nórdica -- Tradición meridional