Milk, meat and heavy loads : diachronich changes in camel petroglyph depictions from the Negev desert = Leche, carne y cargas pesadas: cambios diacrónicos en los petroglifos con representaciones de camellos en el desierto del Néguev = Esnea, haragia eta zama astunak: aldaketa diakronikoak Negev basamortuko petroglifoetako gamelu-irudietan (2021)
Ikerketa hau 296 gamelu-petroglifoen azterketan oinarritzen da, Negeveko (Israel) lur garaietan prospektatutako lau eremutan identifikaturikoak. Gamelu-petroglifoak lau estilotan banatu ditugu, bakoitzak animalia hauek modu jakin batean irudikatzen dituelarik, informazio eta esanahi kulturala duten ezaugarri errepikariekin. Patinaren kolorean eta inskripzioetan oinarrituta, estilo bakoitzari aldi kronologiko bat esleitu zitzaion. Denboran zehar eman diren aldaketa estilistikoak egiaztatu ditugu, gameluen ustiapen ekonomikoaren aldaketekin lotuta egon daitezkeenak eta baita, seguruenik, gamelu-arraza desberdin bat sartzearekin zerikusia dutenak, eskualdeko populaziomugimenduarekin erlazionaturik. Gameluak iraganeko gizarte negbititetan izan zuen papersinbolikoa ere aztertu da
This research is based on 296 camel petroglyphs from four surveyed areas within the Negev Highlands, Israel. We divided the camel petroglyphs into four styles, each represents the camel in a specific form with reoccurring attributes that are embedded with cultural information and meaning. Each of the styles was attributed to a chronological period based on the colour of their patina and related inscriptions. We demonstrate stylistic changes over time that may be related to transformations in the economic exploitation of camels and possibly to the introduction of a different camel breed associated with population movement into the region. The symbolic role that the camel may have played in past Negbite societies is also discussed
Esta investigación se basa en el estudio de 296 petroglifos de camellos procedentes de cuatro áreas prospectadas dentro de las tierras altas del Néguev, Israel. Hemos dividido los petroglifos de camellos en cuatro estilos, representando a este animal de una forma específica en cada uno, con atributos recurrentes que albergan información y significado cultural. Cada uno de los estilos se atribuyó a un período cronológico basado en el color de su pátina y las inscripciones relacionadas. Hemos demostrado cambios estilísticos a lo largo del tiempo que pueden estar relacionados con transformaciones en la explotación económica de los camellos y, posiblemente, con la introducción de una raza de camellos diferente, asociada con el movimiento de población en la región. También se ha analizado el papel simbólico que pudo haber desempeñado el camello en las sociedades negbititas del pasado.
Keywords: Arqueología -- Artículos periodísticos; Camelus dromedarius -- Southern Levant -- Camel breeds -- Rock art -- Camelus dromedarius -- Hegoaldeko Levante -- Gamelu-arrazak -- Labar-artea. -- Camelus dromedarius -- Levante meridional -- Razas de camello -- Arte rupestre