Entre carlistas / John Furley ; edición, estudio introductorio y notas, Guillermo Sánchez Martínez y Jon Arrizabalaga - Furley, John (Ensayo y testimonio (Pamiela))
Flema eta harrokeriaren artean, Furleyk 1874ko maiatza eta ekainean Hirugarren Karlistaldiaren iparraldeko frontean egindako bidaia kontatzen du. Gizatasunez konbentzituta, zaurituen sufrimendua arintzen saiatu zen, salbazio-misioan sutan zegoen esploratzaile gisa joan zen atzerriko herrialde batean heste-gerra batera, bi aldeek onartutako Genevako Hitzarmena betetzeko behatzaile «neutral» gisa jarduteko prest, eta esperientzia horretatik gerretan anbulantzien eta ospitaleen antolaketa eta logistika hobetzeko ikasgaiak ateratzeko prest